Warto ćwiczyć. Kilka sów o aktywności fizycznej

sięganie po zdrowe odżywki, na których stosowanie pozwalają lekarze i trenerzy może bardzo pomóc młodym sportowcom w podołaniu trudom dochodzenia do dobrej formy fizycznej. Muszą oni jedynie sięgać po sprawdzone już odżywki i przy

Warto ćwiczyć. Kilka sów o aktywności fizycznej

Stosowanie odżywek dla sportowców

Wydaje się, że stosowanie odżywek dla sportowców przez osoby intensywnie ćwiczące posiada tyle samo zwolenników co przeciwników. Jednak trzeba stwierdzić, że sięganie po zdrowe odżywki, na których stosowanie pozwalają lekarze i trenerzy może bardzo pomóc młodym sportowcom w podołaniu trudom dochodzenia do dobrej formy fizycznej. Muszą oni jedynie sięgać po sprawdzone już odżywki i przyjmować je zgodnie ze wskazaniami swoich trenerów lub ściśle według instrukcji dołączanych do ich opakowań. Trzeba pamiętać, że przyjmowanie wszelkich witamin i minerałów w większych dawkach niż zalecane może źle wpłynąć na stan zdrowia, podobnie jest z odżywkami dla sportowców. Natomiast odżywki dla sportowców rozsądnie stosowane mogą przyspieszać proces nabywania masy mięśniowej.


Po treningu - suplementy. Cytat z Wikipedii

Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.

Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood



© 2019 http://sauny.kolobrzeg.pl/