Nagły ból zęba ? jak sobie z nim poradzić

całodobowe pogotowie dentystyczne bielskoBól zęba nie należy do rzadko spotykanych sytuacji, ale z całą pewnością nie jest przyjemnym doznaniem.
Kiedy nagle zaczynamy odczuwać tę dolegliwość, zazwyczaj staramy się jak najszybciej ją załagodzić.
Doraźnym środkiem łagodzącym jest z pewnością lek przeciwbólowy, jaki bez problemu kupimy w aptece.

Kolejny krok to wizyta u stomatologa, który znajdzie przyczynę problemu i będzie w stanie skutecznie nam pomóc.

Oczywiście zdarza się, że ból pojawia się w czasie, kiedy gabinety stomatologiczne są zamknięte ? w nocy czy też w dni wolne od pracy. Nie oznacza to jednak, że nie możemy wtedy liczyć na fachową pomoc ? w takich sytuacjach należy poszukać pogotowia stomatologicznego w pobliżu miejsca zamieszkania.

Dlaczego zęby się psują?

Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki: bakterie cukry podatność zębów czas Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy. Bakterie Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.

acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans.

Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.

salivarius, S.

mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis.
Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy).
Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej.
Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii.
Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach.

Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy.

Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów.
Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza.

Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny

Wypadnięcie plomby

całodobowe pogotowie dentystyczne bielskoWypadnięcie plomby z zęba leczonego u dentysty zdarza się w różnych sytuacjach ? najczęściej jest to najmniej spodziewany moment.

Ze względu na fakt, że problem ten niesie za sobą kolejne, bo ząb narażony jest na dalsze uszkodzenia i działanie bakterii, konieczna jest jak najszybsza wizyta u stomatologa.

Zwlekanie z nią może sprawić, że w efekcie konieczne będzie leczenie kanałowe, stąd nie warto lekceważyć wypadnięcia plomby.
Jeśli dodatkowo ostre krawędzie zęba ranią język, szybka interwencja profesjonalisty jest tym bardziej istotna ? czasem trzeba udać się na pogotowie stomatologiczne, aby uniknąć mało przyjemnych urazów, a jednocześnie zapobiec dalszym uszkodzeniom i pozbyć się bólu. .

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: