stomatologia jastrzębie

Leczenie zębów i jamy ustnej to istotna kwestia.
Niestety bardzo trudno znaleźć porządnego dentystę w tej dziedzinie. Są różne zakresy usług związane z tą gałęzią medycyny np. .
Zapraszam do przeczytania tego artykułu.

Można mieć "słabe"...zęby?

Nikt nie lubi chodzić do dentysty.
Niestety, dla wielu ludzi jest to nieodłączna część ich życia - nie każdy z nas ma tak samo "dobre" zęby.

Dbanie o zęby często nie wystarcza, potrafią się one psuć często "bez powodu".

No bo jak inaczej ująć to, że dbamy o nie, unikamy cukru (zwłaszcza słodyczy) i mimo to ta próchnica i tak się rozwija? Niestety - winne są najprawdopodobniej geny.

Trzeba też pamiętać o tym, że wiele leków psuje zęby, na to też trzeba zwrócić uwagę.

Powodem mogą tez być niedobory wapnia, zwłaszcza jeżeli miały one miejsce w dzieciństwie.
Czynników jest naprawdę wiele, często nie jest to nasza wina.

Cukier - warto z niego zrezygnować

Uważajmy na spożycie cukru! To naprawdę ważne uwaga.

Nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać - niestety nie wystarczy po prostu nie słodzić, ponieważ cukier znajduje się w bardzo wielu produktach przetworzonych.

Bardzo często nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy.

To, że jest w napojach i sokach owocowych, to raczej już wiemy. Niestety - możemy go znaleźć w mniej oczywistych produktach, takich jak gotowe sosy do makaronu, zupki w proszku, nawet wędliny.

Cukier nie tylko jest odpowiedzialny na nadwagę i cukrzycę, ale również jest tym czynnikiem, który powoduje próchnicę.
Poza tym możemy go wykluczyć z diety całkowicie - nie jest do niczego potrzebny (nie mówię tutaj o całej grupie węglowodanów, tylko o białym cukrze!).
Jeżeli lubimy słodki smak, spróbujmy wykorzystać stewię - jest naturalna, nie ma żadnych kalorii i nie zepsuje naszych zębów.

próchnica - definicja

stomatologia jastrzębie
bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.
Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.
acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans.

Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.

salivarius, S.

mitis, S. sanguinis, S.
faecalis.
Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy).

Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej.

Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w

Mycie zębów - jak często

Czy koniecznie trzeba myć zęby po każdym posiłku? Zdania na ten temat są podzielone.
Raczej taka rutyna nam nie zaszkodzi, jednak ogólnie pasta do zębów obojętnym środkiem nie jest. Bez wątpienia zęby zależy myć minimum 2 razy dziennie - rano i wieczorem (o czym wiedzą wszystkie dzieci, albo wiedzieć powinny).
Po posiłku warto skorzystać z bez cukrowej gumy do żucia, która pobudzi wydzielanie śliny (mającej działanie antybakteryjne), dobrze sprawdzi się też płyn do płukania ust.
Oprócz mycia zębów warto tez zadbać o nie w inny sposób.

.

Widok do druku:

stomatologia jastrzębie

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: